De iPhone 8 en de iPhone X: de belangrijkste verschillen

Bijna een maand geleden werden ze gepresenteerd: de iPhone 8 en de iPhone X. De iPhone 8 is inmiddels beschikbaar en zie je hier en daar opduiken bij je vrienden. Op de X moeten we nog even wachten tot begin november, maar hij is vanaf 27 oktober te reserveren.

Ben je toe aan een nieuwe iPhone, maar weet je niet welke je moet kiezen?

Verschillen iPhone 8 en iPhone X

Gezichtsherkenning
De gezichtsherkenning, of Face ID, om je telefoon te unlocken zit alleen op de iPhone X. De 8 moet het doen met de gebruikelijke Touch ID. Bij de onthulling ging het niet helemaal lekker, maar als we Apple een beetje kennen zal het ongetwijfeld wel goed werken.

Size matters

Het scherm van de X is groter en heeft bijna geen randen. Hierdoor is het formaat van de X even groot als de 8, maar het scherm is 1,1 inch groter. 5,8 inch tegenover de 4,7 inch voor de normale 8 en de 8 Plus is 5,5 inch.

Oled

Het scherm is niet alleen groter, maar gebruikt ook een andere techniek. De 8, heeft zoals op alle eerder iPhones, een LCD scherm. De X krijgt een oled-scherm. Dat betekent dat zwart ook echt zwart is, en niet grijs door het licht. Oled is ook energiezuiniger.

Animoji

De camera die voor gezichtsherkenning wordt gebruikt, de TrueDepth-camera, maakt ook betere portretfoto’s en kan gebruikt worden voor geanimeerde emoji’s, genaamd animoji’s.

Camera’s

Om door te gaan op de camera’s: ze zijn vrijwel identiek. De camera van de X is gevoeliger voor licht en bevat betere beeldstabilisatie.

De prijs

De X begint bij €1159 en de 8 bij €809

Welke iPhone moet ik nu kopen?

Je moet zelf weten waar je voor gaat, maar ik ga voor de 8. Waarom? Er is een grens aan wat een smartphone mag kosten, vind ik.
Gezichtsherkenning? Tof, maar met Touch ID komen kwaadwillenden ook mijn telefoon niet in en animoji’s zijn best onzinnig. De camera is beter, maar hoe goed moeten de foto’s eigenlijk zijn voor Instagram en FB? En daar gebruik je die camera’s toch het meest voor.
Het grotere oled-scherm is tof, maar is dat het verschil in geld waard? Ik vind van niet. De iPhone 8 heeft ook een snellere processor, kan draadloos opladen en kan alles wat ik van een smartphone verlang.