De Fairphone is een mooie luchtbel

Er wordt niet heel veel over gesproken, maar wij vonden dat de Fairphone wel wat aandacht verdient (dacht ik).

Wat is de Fairphone?

De Fairphone is een smartphone opgebouwd uit verschillende, losse componenten die per onderdeel te vervangen zijn. Is dus bijvoorbeeld de speaker in de telefoon kapot? Dan vervang je alleen de speaker voor een nieuwe en niet je hele telefoon. Op deze manier is de telefoon een stuk duurzamer dan elke andere smartphone, die als geheel meestal na 2 jaar vervangen wordt.

Losse onderdelen

Toen ik begon met mijn zoektocht naar info over deze duurzame smartphone dacht ik dat het een telefoon was waarbij je de losse onderdelen kon vervangen voor betere onderdelen. Verouderde processor? No problem, je kan hem zelf vervangen voor de nieuwste. Ben je niet zo van de selfies? Dan hoef je de front-camera nooit te vervangen voor een betere. Op die manier zou je je telefoon helemaal kunnen personaliseren en ook zo duur of goedkoop maken als je dat zelf wilt.

Maar wat het eigenlijk is, is dat je kapotte onderdelen zelf kan vervangen voor nieuwe onderdelen met dezelfde eigenschappen. Terwijl je meestal een nieuwe telefoon wilt, omdat je betere specs wilt. Niet omdat je oude telefoon kapot is.

Sterker nog: je hebt de Fairphone 1 en 2. Onderdelen van de Fairphone 1 worden sinds juli 2017 niet meer geleverd, omdat ze zo verouderd zijn dat geen enkele fabrikant ze nog voor een redelijke prijs aanbiedt. Dit gaat natuurlijk ook gebeuren met de Fairphone 2. En zo produceren ze alsnog om de zoveel jaar een geheel nieuwe telefoon.

Lees ook: Why we had to stop supporting the Fairphone 1

Wat is er dan fair aan?

Er zijn duurzame, conflictloze mineralen gebruikt.

Conclusie

Ik juich vaak alles toe wat fair is en dit is een stap in de goede richting, maar nog lang niet wat het zou kunnen zijn. Idee een 10, uitvoering is dik onvoldoende. Wat een luchtbel.