Appongeluk: mobiele telefoongebruik in de auto

Man aan het appen en rijden

Volgens Van Dale is het woord van 2017 ‘appongeluk’.

Niemand heeft ooit van het woord gehoord totdat Van Dale het uitriep tot woord van het jaar, maar iedereen wist wel gelijk waar het over ging. Uit verschillende onderzoeken die in 2016 werden gepubliceerd bleek dat het aantal auto-ongelukken als gevolg van mobiele telefoongebruik in de auto was gestegen. Appen in de auto kan leiden tot een appongeluk.

De regels

De Rijksoverheid is er heel duidelijk over: ben je aan het rijden, oftewel de auto aan het besturen, dan is handheld je telefoon gebruiken niet toegestaan. Dus via handsfree technologie of spraaktechnologie, zoals Siri, is wel toegestaan. Sta je stil met de auto, dus voor een stoplicht of in de file, dan mag je wel handheld je telefoon gebruiken.

De regels zijn dus duidelijk en als je random op Facebook de reacties leest bij een nieuwsartikel over een appongeluk, dan appt helemaal niemand achter stuur en worden mensen die het wel doen keihard veroordeelt. Maar als de regels zo duidelijk zijn, mensen die het doen geen genade vinden in de publieke opinie en bovendien ‘niemand’ het doet, hoe kan het dan dat het aantal appongelukken stijgt?

 

via GIPHY

Verleiding

Persoonlijk denk ik dat het alles te maken heeft met verleiding. Je mobiel ligt meestal op de passagierstoel of in een bekerhouder en je ziet in je ooghoek je scherm oplichten of je hoort een berichtje binnenkomen. Eerst denk je wellicht nog: degene wacht maar even, maar het is toch verleidelijk. We zijn het gewend om altijd online te zijn en als het dan een half uur niet kan, dan gaat het tussen je oren zitten. Je weet dat iemand je probeert te bereiken en je reis duurt nog zeker een half uur. Oei. Toch maar even kijken. Als je op de rechterbaan achter die opoe blijft hangen kan dat toch zeker geen kwaad? Natuurlijk is het bericht een vraag. Even snel beantwoorden… De opoe remt vanwege een andere opoe et voila: een appongeluk.

Wat kan je doen tegen die verleiding?

Veel! Weerstaan. Weet je van jezelf dat je dat niet kan? Leg je telefoon in de achterbak, dan kan je er niet bij. Of download een app. Rij veilig bijvoorbeeld, van a.s.r. Voorlopig wel alleen beschikbaar voor Android in de Google Play Store. Of Automodus van Interpolis.

Of koop een kek handsfree setje. Je kan die opzetborstel van Apple wel belachelijk maken, maar het is een ideale handsfree set.  Of neem gewoon even de tijd om je telefoon met je auto te syncen,

als je een moderne auto hebt. Of stel Siri goed in. Dan kan je gewoon in je auto bléren: “Hé Siri! Stuur een bericht naar De Liefste: ‘Ik wil geen spruitjes eten!'”